Thaksins fiende och vän tillbaka i den politiska hetluften

I fredags, på sin 78-årsdag, meddelade Sanoh Thienthong på en presskonferens att han ger sig ut i den politiska hetluften igen. Sanoh var en av nyckelpersonerna i Thaksins parti Thai Rak Thai när det satt vid makten. 2006 lämnade Sanoh Thai Rak Thai efter en konflikt med Thaksin. Sanoh hade under en tid känt sig överkörd och hade tidigare tackat nej till ett erbjudande om att bli inrikesminister.

Inför valet 2007 bildade han partiet Pracharaj Party som han nu går till val med. Efter 38 år i politiken hade Sanoh Thienthong tänkt att avsluta sin karriär, men förklarade på presskonferensen att han ställer upp i valet för landets skull. Sanoh sa att han vill samarbeta med alla politiska partier, militären och civila grupperingar för att “rädda landet” från sociala och politiska konflikter.

Sanoh tror att det thaksinvänliga Puea Thai kommer att vinna en jordskredsseger och förklarar att han gärna hjälper Puea Thai att komma till makten. Dessutom är Sanoh beredd att regera tillsammans med Puea Thai.

Puea Thai politikern Chuwit Pitakpornpanlop förklarar att Sanoh är en stor tillgång och att han är en mycket respekterad man i nordöstra Thailand, som är ett av Peua Thais starkaste fästen.

Sanoh Thienthong passade på att ge en känga åt premiärminister Abhisit Vejjajiva under presskonferensen när han beskrev Abhisit som en oerfaren person i en partikoalition som är fullt upptagna av att gynna sina egna intressen.

På fredagen ringde Thaksin och gratulerade Sanoh på hans födelsedag. Sanoh sa att hans älskade bror (Thaksin) hade ringt honom och att de bestämde sig för att glömma gammalt groll. De förväntar sig en ny framgång lik den som de hade med Thai Rak Thai i valet 2000.

This entry was posted in Politik, Val i Thailand 2011 and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.