Thaksins syster kan bli Thailands första kvinnliga premiärminister

Mycket tyder på att Thaksins Shinawatras syster Yingluck Shinawatra kommer att hamna längst upp på Puea Thais partilista. I sådana fall har hon chans att bli Thailands första kvinnliga premiärminister.

I måndags berättade en källa från Puea Thai att flera nyckelpersoner inom partiet har varit på besök hos Thaksin i Dubai där han lever i exil. De kom överens om att försöka nominera Yingluck till förstaplatsen på partilistan och diskuterade vilka andra kandidater som bör hamna högt upp. Thaksins ex-svåger Bannapot Damapong och Niwatthamrong Bunsongphaisarn, gruppordförande för Shin Corporation, nämndes som intressanta kandidater. Flera namn inom UDD (rödskjortorna) diskuteras också inom partiet, men de hamnar förmodligen inte bland de tio högst placerade kandidaterna.

Källan påpekade att de tio kandidater som hamnar överst på listan har lika stor chans att bli premiärminister som Yinglucky.

Thaksin arbetar hårt för att hans yngsta syster ska bli Puea Thais huvudkandidat för premiärministerposten, men det är osäkert om alla tunga namn inom partiet stöder hans nominering. Det går rykten om att partiledaren Chavalit Yongchaiyudh ska ha uttryckt oro över Yinglucks eventuella nominering, vilket dementerades av partiets talesman Prompong Nopparit.

Källa: Bangkok Post, The Nation

Fotnot: Shin Corporation är det enorma telekommunikationsföretag som Thaksin grundade.

Läs om Thaksins politiska planer här och en förklarande text om thailändsk politik finns här.

2011-04-12  22.30 UTC+7

 

This entry was posted in Politik, Val i Thailand 2011 and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.