Analys: Thaksins politiska framtid hänger på Puea Thai och kungen

Thaksin Shinawatra återvänder bara hem till Thailand om han får nåd av Kungen, berättade hans bror Chaiyasit Shinawatra för dagstidningen The Nation igår.

Thaksin dömdes oktober 2008 till två års fängelse för korruption, men har befunnit sig i exil sedan dess. Orsaken till straffet var att hans fru till ett förmånligt pris köpte eftertraktad mark av en statlig myndighet medan Thaksin satt vid makten.

För drygt ett år sedan beslutade högsta domstolen att 46 miljarder baht av familjen Shinawatras tillgångar skulle beslagtas. Domstolen ansåg att det var en sådan stor summa som familjen oärligt intjänat när Thaksin var premiärminister.

Hela Thaksins Shinawatras politiska framtid hänger på om Puea Thai vinner valet eller inte, samt på om kungen kommer att benåda Thaksin eller inte.

Om Puea Thai vinner valet kommer partiet att ansöka om nåd för Thaksin hos kungen. Om Thaksin inte benådas kommer han alltså inte tillbaka till Thailand för att avtjäna sitt 2-åriga fängelsestraff.  I sådana fall är Thaksins politiska karriär i Thailand med all sannolikhet över, även om det inte är omöjligt att han indirekt kommer att styra landet utifrån.

Thaksin är en sådan stor ikon för rödskjortorna och dess anhängare att det är svårt att veta hur miljontals supportrar kommer att reagera om han helt slutar att backa upp Puea Thai om partiet vinner valet. Personkulten kring Thaksin är mycket stark. Många thaksinanhängare dyrkar honom nästan som helig person som ska komma tillbaka och rädda Thailand.Det är därför inte svårt att förstå varför Thailands regering och militär är oroade över Thaksins eventuella återvändande. Samtidigt är det ett hårt slag för Thaksin om kungen inte benådar honom. Ett kungligt “nej” väger tungt i Thailand.

Finns det då ingen möjlighet att Thaksin faktiskt återvänder till Thailand för att avtjäna sitt straff och sedan ge sig in i politiken? Svaret på frågan är förmodligen nej.

Det är inte helt omöjligt att Thaksin skulle kunna tänka sig att avtjäna sitt straff om han var säker på att han gick fri efter två år. Problemet är att det inte är så säkert. Det är mycket möjligt att Thaksin kommer att åtalas för andra företeelser. Demokraternas ställeföreträdande premiärminister Suthep Thaugsuban berättade häromdagen att det finns bevis för att Thaksin sagt ofördelaktiga saker om kungen vilket kan ge ett långt fängelsestraff för lese majeste.

Det finns förvisso ett annat scenario: Puea Thai vinner valet men avsätts, som brukligt med de thaksinvänliga partierna, efter en tid för valfusk och korruption. Då kommer Thaskin förmodligen fortsätta att klä sig i rollen som en demokratikämpe, tala till folket och vara involverad i uppbyggnaden av  Puea Thais efterföljare.

För dig som inte är så insatt i Thailands politik kan lära dig en del här.

/admin

2011-04-16  16.15 UTC+7

 

This entry was posted in Ledare, analys & bakgrund, Politik, Val i Thailand 2011 and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.