Thaksin förbjuder Puea Thai att delta i UDD-möten efter Chavalits avgång

En av Puea Thais ledande gestalter, Chavalit Yongchaiyudh, har lämnat partiet. Hans avskedsansökan som faxades till Puea Thai igår ger ingen förklaring om varför han lämnar Puea Thai.

Anonyma källor förklarar att Chavalit anser att Puea Thai är för hårt förknippat med UDD (rödskjortorna). Enligt källorna gillade inte Chavalit att UDD nämnde monarkin i sina tal på årsdagen för rödskjortornas sammandrabbningar med väpnade styrkor, tal som gjorde att militären anklagade tre UDD-ledare för lese majeste. Idag meddelade dessutom Department of Special Investigation att sammanlagt 18 ledare för UDD ska utredas för att se om de har brutit mot lagen om lese majeste efter massmötet den 10 april.

Efter Chavalits avgång förbjuder Thaksin Shinawatra Puea Thai att delta i sammankomster som arrangeras av UDD, allt för att förhindra splittring i partiet och för att partimedlemmarna inte ska riskera att anklagas för lese majeste.

Thaksin har tidigare sagt att politikerna ska tala om sin politik istället för om monarkin inför det kommande valet, något som rödskjortorna har gjort vid upprepade tillfällen. UDD är förvisso inget politiskt parti, men flera av anhängarna är involverade i Puea Thai.

Premiärminister Abhisit Vejjajiva förklarade nyligen att han vill att samtliga politiker ska förbjudas att nämna monarkin i den politiska debatten.

Källor: The Nation, Bangkok Post

Läs om massmötet här, om misstankarna för lese majeste här och om thailands politik här.

2011-04-19  15.50 UTC+7

 

This entry was posted in Politik, Val i Thailand 2011 and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.