Thaksin avser att styra Thailand efter valet

Dubai: I en intervju för Wall Street Journal berättar Thaksin Shinawatra att han avser att spela en nyckelroll i Thailands ekonomiska politik om Puea Thai vinner valet. Dessutom vill Thaksin att alla som sedan militärkuppen 2006 har åtalats och bestraffats av politiska skäl ska få amnesti.

– Den här konflikten har pågått i fem år och många har lidit fysiskt och psykiskt. Vi borde starta om igen för att få landet att blomstra, berättar Thaksin för Wall Street Journal.

Thaksins uttalande bekräftar bara det som landets politiska och militära etablissemang redan visste om: att Thaksin är inblandad i thailändsk politik och i mångt och mycket styr över det som sker i landet.

Om Puea Thai vinner valet vill Thaksin först och främst sänka bolagsskatterna och stimulera den inhemska ekonomin så att Thailand kan öka sin import. På så sätt bromsas thailändska bahtens växelkurs så att inte exporten blir för dyr, menar Thaksin.

Thaksin oroar sig emellertid för att militären och andra starka intressen åter igen ska sätta krokben för en regering som stöder Thaksin.

Thaksin lever i exil i Dubai och riskerar fängelse om han återvänder till Thailand. Thaksin är anklagad korruption och terrorism. Läs mer om varför här.

Dagstidningen The Nation skriver att Demokraternas ledamot Boonyod Suktinthai vill att valkommissionen ska utreda Thaskins inblandning i puea Thai. Boonyod menar att Thaksins inblandning kan strida mot artikel 12 i Political Parties Act som förbjuder utomstående/utlänningar att blanda sig i thailändsk politik.

Källor: The Wall Street Journal, The Nation

2011-04-09  06.25 UTC+7

 

This entry was posted in Politik, Val i Thailand 2011 and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.