Bakgrund: Rödskjortor, gulskjortor och Thaksin

Snart går thailändarna till valurnorna igen. Det kan därför vara på sin plats att ge en ganska kort och förenklad bakgrund till den politiska situationen i Thailand.

Jag vill förklara varför militärkuppen 2007 ägde rum, beskriva vad som låg bakom de våldsamma demonstrationerna i Bangkok förra året, varför flygplatserna Suvarnabhumi och Don Muang ockuperades och så vidare. Allt började med:

Thaksin Shinawatra

I valet 2001 vann Thaksin Shinawatras parti Thai Rak Thai en storseger. Thaksin hade flirtat med den enormt stora väljarskaran på landsbyggden med löften om mikrolån, utvecklingsfonder i thailändska byar, en sjukvård som var tillgänglig för alla med mera. Politiken räknades av många som populistisk, men för den fattige jordbrukaren spelade det ingen större roll eftersom han/hon fick det bättre.

Thaksin fick även många röster av medelklassen eftersom Thaksin satsade hårt på att stimulera ekonomin.Thailand fick mycket riktigt en ekonomisk boom. I det fattiga Isaan (nordöstra Thailand) ökade medelinkomsterna dramatiskt mellan 2001 och 2006 och även fattigdomen minskade.

Efter en lyckad ekonomisk politik vann Thaksin och hans parti Thai Rak Thai med en jordskredsseger i även i valet 2005. Partiet vann 374 av 500 säten i The House of Representatives. Huvudmotståndaren Demokraterna fick endast 96 platser. Två dagar senare bildades PAD (Peoples Alliance for Democracy) som en reaktion mot Thaksin.

PAD – gulskjortorna

PAD:s anhängare bestod i början främst av folk från medel- och överklassen. PAD använde färgen gult, som är kungahusets färg, för att visa sitt stöd för kungahuset och de förklarade att de skyddade kung Bhumibol Adulyadej och monarkin mot den illojala Thaksin. Dessutom kämpade de mot korruption och för rättvisa.

PADs ledare Sondhi Limthongkul förklarade att ”den representativa demokratin inte passar i Thailand” eftersom valsystemet upprepande gånger hade lett till korrupta, populistiska regeringar. Men nya val skulle det bli.

PAD bildades som en reaktion mot Thaksins maktfullkomlighet och hans ekonomiska affärer. Thaksin, som är en stenrik affärsman, sålde sitt företag Shin Corporation till ett koncern i Singapore för 73 miljarder baht skattefritt. Reaktionerna blev stora eftersom Thaksins politik gynnade hans egna intressen. Dessutom uppskattades det inte att ett sådant stort thailändskt företag som Shin Corporation såldes till ett annat land. Nu började många i medelklassen började tvivla på Thaksin.

Kritiken mot Thaksin växte och PAD drev en kampanj mot Thai Rak Thai och krävde dess avgång. I februari 2006 upplöste Thaksin parlamentet och utlyste nyval som skulle hållas i april samma år. Thai Rak Thai vann stort i även i det valet, men denna gång för att de flesta oppositionspartierna bojkottade valet. Valet ogiltigförklarades.

I mars samma år hade PAD vänt sig till kungen och bett honom att ta bort Thaksin Shinawatra från makten. Efter det ogiltigförklarade valet förklarade kungen att ”begära att en kunglighet ska välja premiärminister är odemokratiskt. Det här är, ursäkta mig, en enda röra. Det är irrationellt.”

Militärkuppen

Rykten om en kupp hade redan börjat när Thaksin upplöst parlamentet i februari 2006. I juli 2006 skrev en demokratiaktivist i ett öppet brev till Thaksin att militären och PAD:s Sondhi Limthongkul konspirerade för att få bort Thaksin från makten. I augusti rullade stridsvagnar allt närmare Bangkok, men militären förklarade att de bara hade en militärövning. I september arresterades fem arméofficerareav polisen för att ha placerat en bomb i en bil som skulle spränga Thaksins bostad i luften. Officerarna släpptes efter kuppen.

Den 19:e september 2006, när Thaksin befann sig utomlands, rullade stridsvagnarna in i Bangkok och en militärkupp var ett faktum. Kuppen leddes av Sonthi Boonyaratglin som i maj samma år sagt att militären inte skulle utföra en kupp. Thaksins parti Thai Rak Thai förbjöds.

UDD – Rödskjortorna

Efter kuppen upplöstes PAD eftersom Thaksin var borta från makten, men rörelsen UDD (United Front for Democracy Against Dictatorship) uppstod. UDD, som bar färgen röd, protesterade mot det militära styret .

Den 23:e december 2007 genomförde Thailand ett demokratiskt val och partiet People Power Party (PPP) vann valet. Rödskjortorna upphörde då med sina protester. PPP var i stort sett ett Thai Rak Thai men i annan klädsel och med Samak Sundaravej partiledare. Samak och Thaksin var hårt knutna till varandra och de flesta menade att Thaksin var den egentlige ledaren för partiet. Nu återuppstod PAD eftersom något sådan inte kunde accepteras.

PAD började sina protester igen och krävde att PPP skulle upplösas på grund av valfusk i form av röstköp. De motsatte sig också en reform av konstitutionen.

I maj 2008 startade PAD massdemonstrationer och ockuperade regeringskansliet. UDD gav sig då ut på gatorna för att ge sitt stöd åt den sittande regeringen. Våldsamma sammandrabbningar mellan rödskjortor och gulskjortor ägde rum.

PAD:s ockupering av Suvarnabhumi och Demokraterna får makten

I september 2008 avgick Samak.  Thaksins svåger tillsattes som premiärminister. PAD:s protester blev allt våldsammare och kulminerade i ockuperingarna av Bangkoks två flygplatser Suvarnabhumi och Don Muang. PAD krävde regeringens avgång och under ockupationen dömdes PPP för valfusk. Regeringen upplöstes och parlamentet valde Abhisit Vejjajiva till premiärminister och demokraterna kom till makten. People Power Partys ledamöter förbjöds att delta i thailändsk politik i fem år vilket innebar slutet för partiet.

Under 2009 och 2010 har rödskjortorna deltagit i våldsamma protester mot den sittande regeringen, exempelvis i Bangkok och Pattaya. Flera UDD-anhängare har dött på vägen. Till exempel hittades två svårt misshandlade  och bakbundna rödskjortor flytande i Chao Phraya River.

För ett år sedan protesterade rödskjortorna vilt i Bangkok då de krävde den icke folkvalda regeringens avgång. Abhisit skickade in 50 000 militärer som sammandrabbade med de tiotusentals demonstranterna. 91 personer dog och flera hundra skadades. Abhisit satt kvar vid makten.

Puea Thai

Puea Thai är ytterligare ett thaksinvänligt parti som är Thai Rak Thais och People Power Partys efterföljare. Puea Thai har ett stort väljarstöd på landsbygden i norra- och nordöstra Thailand, precis som UDD.

Nu när Thailand, förhoppningsvis, närmar sig val är det åter igen en politisk strid mellan Thaksin (Puea Thai) och Demokraterna. Det är inte så konstigt att oron är stor inför nästa val.

Thaksin har befunnit sig i exil i Dubai sedan militärkuppen eftersom han riskerar fängelse om han återvänder till Thailand. Han är anklagad för korruption och terrorism. Trots det är han ytterst inblandad i Thailands politik då han öppet visar sitt stöd för Puea Thai och UDD. Det är just stödet till UDD som gjort att Thaksin är anklagad för terrorism eftersom rödskjortornas demonstrationer flera gånger har utmynnat i upplopp. Dessutom har Thaksin tät kontakt med Puea Thais ledande gestalter.

Romansen mellan det Demokratiska Partiet och PAD har svalnat. PAD är besvikna på att Demokraterna inte lyckats lösa konflikten om Preah Vihear mellan Thailand och Burma till Thailands fördel. De anklagar regeringen för att ha misslyckats att skydda Thailand territoriella suveränitet och har sedan en tid tillbaka demonstrerat mot Demokraterna.

Läs mer om demokratin i Thailand här. För den som vill se de senaste opinionssiffrorna inför valet kan klicka här.

2011-04-07 08.15 UTC+7

This entry was posted in Ledare, analys & bakgrund, Politik, Val i Thailand 2011 and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.