Puea Thai största parti i Bangkok – Demokraterna överlägsna i södra Thailand

Enligt en färsk opinionsundersökning väger det jämt mellan det regerande partiet Demokraterna och oppositionspartiet Puea Thai.

26.4 % stöder Demokraterna mot 25.5 % för Puea Thai. 15.4 % svarade att de kommer att rösta på ett annat parti och 32.7 % är osäkra väljare som gärna skulle rösta på ett annat alternativ om det fanns.

Förenklat brukar det sägas att Demokraternas starkaste stöd finns bland medelklassen i framför allt Bangkok, i södra Thailand och i regioner med en relativt välbärgad medelklass.

Puea Thai har ett stort stöd på den fattiga landsbygden i norra Thailand och framför allt i Isaan (nordöstra Thailand). Stödet för Puea Thai är även starkt i dessa regioners städer.

Den nya opinionsundersökningen visar att bilden håller på att förändras något, framför allt i Bangkok där Puea Thai har ökat signifikant i popularitet. Hela 33 % (långt över snittet för landet) stöder Puea Thai och bara 21 % säger sig stödja Demokraterna. Det bör påpekas att långt ifrån alla bangkokbor tillhör den välbärgade medelklassen.

I norra Thailand är Puea Thai fortfarande det största partiet med 29.7 % mot demokraternas 24.6 %, men glappet är inte så stort.

I nordöstra Thailand behåller Puea Thai sin starka ställning. Peua Thai får 33.2 % av väljarnas stöd mot 16.6 % för Demokraterna.

I centrala Thailand har demokraternas stöd ökat till 22.5 % mot Puea Thais 16.3 %.

I södra Thailand är demokraternas stöd enormt. 71.5 % vill lägga sin röst på Demokraterna och bara 3 % stöder Puea Thai.

Sammanfattningsvis står norra Thailand, Bangkok och nordöstra Thailand på ena sidan och centrala och södra Thailand på den andra.

Opinionsundersökningen bekräftade också ett välkänt faktum: De med högre inkomster röstar oftare på Demokraterna. Medborgare med lägst inkomst, de som tjänar mindre än 5 000 baht i månaden, röstar oftare på Puea Thai, men skillnaden är inte så stor längre. Hela 24.3 % av de fattigaste röstar gärna på demokraterna vilket bara är 2.9 procentenheter mindre än stödet för Puea Thai.

Som det ser ut nu är det de osäkra väljarna som kommer att avgöra valet.

Det thailändska valet förväntas att hållas i juni.

Fotnot: Opinionsundersökningen utförd av Abac och 5 212 personer deltog i undersökningen.

2011-04-05 06.30 UTC+7

Läs fler artiklar med anknytning till det thailändska valet i följande artiklar:

Thailand behöver inte demokrati

Thaksin lovar lösa Thailands ekonomiska problem

Kommande valet möter motstånd

Thaksins vän och fiende tillbaka i den politiska hetluften

PADs politsika gren går emot PAD


 

 

 

This entry was posted in Politik, Val i Thailand 2011 and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.