PADs politiska gren går emot PAD

PAD:s partipolitska gren New Politics Party (NPP) kommer att delta i det kommande valet trots PAD:s uppmaning till det thailändska folket att bojkotta valet.

New Politics Partys partiledare Somsak Kosaisuk meddelade igår att partiet står  fast vid sitt beslut att delta i valet som troligen kommer att hållas i juni. Partiet kommer emellertid bara delta i de valkretar där det har chans att vinna, det vill säga där PAD har sina starkaste fästen. PAD har många supportrar i exempelvis Bangkok och de närliggande provinserna  Chon Buri och Petchaburi, provinser som har en relativt stor medelklass. New Politics Party kommer vid ett partimöte 24 april att tillkännage vilka kandidater som ställer upp i valet och i vilka valkretsar partiet kommer att delta.

En av PAD-ledarna, Chumlong Srimuang, uppmanar New Politics Party att vänta i 4-5 år innan det kandiderar. Chumlong menar att de senaste valen inte har löst de viktigaste problemen i Thailand. Chumlong är exempelvis missnöjd att dagens regering, Demokraterna, inte lyckats lösa gränstvisten mellan Thailand och Kambodja till Thailands favör.

Det är svårt att bedöma hyr stort stöd New Politics Party kommer att få eftersom PAD-supportrarna befinner sig i ett dilemma. Å ena sidan har de möjlighet att rösta på ett parti som delar deras åsikter. Å andra sidan om de röstar på New Politics Party följer de inte PAD-ledarnas anmaning att bojkotta valet.

Mer om PAD:s motstånd till valet läster du om här och en artikel som reder ut begreppen i thailändsk politik här.

 

Fotnot: En bakgrundsartikel till om konflikten mellan Thailand och Kambodja om området runt templet Preah Vihear läggs upp på sajten nu i april.

This entry was posted in Politik, Val i Thailand 2011 and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.