Kommande valet möter motstånd

PAD (Peoples alliance for Democracy) anser att Thailand inte bör genomföra det planerade valet i år. Många av Thailands ledande dagstidningar anser också att valet inte bör hållas. Regeringen har lovat att valet ska äga rum någon gång under detta halvår, men inget datum är ännu satt.

En av PAD:s ledare, Chamlong Srimuang, anser att Thailand behöver en ordentlig politisk reform innan ett val äger rum. Chamlong vill att Thailand ska vänta med valet i fyra till fem år för att få politiska systemet är ”korrekt justerat”. Chamlong anser att de senaste valen har varit av dålig kvalitet, val som vunnits av partier som PAD inte stöder.

PAD är en thaksinfientligt rörelse. Den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra vann två val i rad med Partiet Thai Rak Thai, men avsattes i en militärkupp 2006. Sedan dess har de thaksinvänliga politikerna vunnit majoritetens förtroende, men har fått avgå på grund av korruption efter protester från PAD.  Kritiker menar att det är ett svepskäl att upplösa en thailändsk regering på grund av korruption och valfusk eftersom alla thailändska regeringar är korrupta, en åsikt som bland annat delas av Bangkok Posts politiske skribent Voranai Vanijaka.

Chamlong uppmanar de thailändska medborgarna att bojkotta valet genom att avlägga en ”nej-röst” vid valtillfället.

Rykten går i Thailand om att valet inte kommer att äga rum och många ledande dagstidningar är skeptiska mot det stundande valet eftersom de anser att ett val inte kommer att lösa någonting. De vill hellre att det thailändska kungahuset ska ta över makten, en åsikt som delas av många i PAD.  Läs mer om det här.

Om du vill lära dig mer om PAD läs här.

 

This entry was posted in Politik, Val i Thailand 2011 and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.