Det drar ihop sig inför valet i Thailand

Det thailändska valet närmar sig och inom någon vecka kommer partierna att kunna registrera sina kandidater.

Även om representanthuset inte upplöstes idag, som det först talades om, har Abhisit Vejjajiva nu lämnat in ansökan till kungen för ett godkännande. Valkommissionen är dessutom klar med förberedelserna inför valet, enligt valkommissionären Prapan Naigowit som har ansvaret för valadministrationen.

Nu väntar Thailand bara på kungens medgivande och att den thailändska författningsdomstolen ska bli klara med sin granskning av några valrelaterade frågor.

Det har funnits frågetecken kring om det verkligen är lämpligt att upplösa representanthuset och genomföra ett val i en tid av strider med Kambodja. Abhisit förklarar att valet kommer att kommer att genomföras oavsett hur situationen ser ut med Kambodja eftersom den thailändska militären har full kontroll på läget.

När representanthuset har lösts upp kommer den nuvarande regeringen bara ha administrativa uppgifter och har inga befogenheter att fatta nya politiska beslut.

Thailands parlament har ett överhus och ett underhus. Det övre huset är Thailands senat och det undre huset är representanthuset där de folkvalda parlamentsledamöterna sitter. Thailands parlament kallas också för Thailands Nationella Församling.

Det är fortfarande inte fastställt vilken dag valet ska äga rum, men det blir någon gång mellan 26 juni och 3 juli.

Källor: Bangkok Post, The Nation,  Thai Rath

2011-05-06 23.00 UTC+7

This entry was posted in Politik, Val i Thailand 2011 and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.