Strider mellan Thailand och Kambodja trots vapenvila

Trots att Thailand och Kambodja kom överens om vapenvila igår förekom sporadiska strider bara några timmar efter överenskommelsen. Ytterligare en thailändsk soldat dog i striderna, enligt Thailändsk militär.

En talesman för den kambodjanska armen förklarar att thailändska soldater avlossade skott mot kambodjanskt territorium som en provokation, men att Kambodja inte besvarade skotten. Kambodja har således inte skjutit någon thailändsk soldat, hävdar talesmannen.

Ställföreträdande premiärminister Suthep Thaugsuban anser att vapenvilan inte är bruten eftersom det bara var handelsvapen som användes striderna. Om tyngre artilleri börjar användas igen så gäller inte överenskommelsen om vapenvila längre, förklarar Suthep.

Befälhavarna för Thailands och Kambodjas arméer kom igår överens om att öppna gränsen mellan Thailand och Kambodja igen. De vill också att området ska bli så pass tryggt att lokalinvånarna kan återvänta hem. Enligt de senaste uppgifterna har 45 000 thailändare och 30 000 kambodjaner flytt från sina hem.

Det planerande mötet mellan den thailändske generalen Tawatchai Samutsakhon och Kambodjas general Chea Mon ägde inte rum idag eftersom striderna inte helt upphört.

Källor: Bangkok Post, The Nation

Läs bakgrunden till konfliken här.

2011-04-29  16.20 UTC+7

This entry was posted in Konflikten mellan Thailand och Kambodja and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.