Om

Den här sajten lades upp den 15 mars 2011 för ge thailandsintresserade besökare dagsfärska nyheter från och om Thailand. Syftet var att ge relativt snabba  och koncisa nyheter för den som enkelt vill ta reda på vad som hänt i Thailand, i stort och smått. Eftersom denna sajt numera drivs som ett hobbyprojekt kommer Nyheter Thailand att uppdateras när tid finns. Under vissa perioder kommer sajten förmodligen att uppdateras regelbunden och under andra perioder relativt sällan. Jag hoppas emellertid på att kunna ägna mer tid åt sajten i framtiden och funderar även på att ända utseendet på sajten och göra den mer personlig.

Det är inte meningen att den Nyheter Thailand bara ska innehålla nyheter om olyckor, mord, knarkhärvor och så vidare. Jag skriver även om händelser som betyder mycket för det thailändska samhället i stort, vilket kan vara intressant för den som är intresserad av Thailand i sin helhet.

Jag försöker så långt som möjligt förklara olika begrepp och sammanhang i fotnoter och separata artiklar för den som inte riktigt har koll på allt som står i artiklarna.

Källmaterialet på den här sajten är hämtas från:

  • Thailändska myndigheter och i vissa fall från andra myndigheter och pålitliga organisationer.
  • De största pålitliga dagstidningarna i Thailand, framförallt de som har en engelsk upplaga. Dessutom använder jag mig av den lokalpress som jag bedömer vara trovärdig. Jag vill  att det finns underlag för en uppgift i flera tidningar och/eller att det finns en hänvisning om var uppgiften är hämtad innan jag använder mig av den.
  • Media utanför Thailand, framförallt svensk press och engelskspråkiga dagstidningar.
  • Pålitligt kontaktnät.

2. Upplägg, objektivitet och subjektivitet.

Sajten innehåller artiklar under vinjetterna nyheter, ledare, analys och bakgrund.

Nyheter

När det gäller nyhetsartiklarna så försöker jag vara så objektiv som möjligt och involverar inga egna analyser och åsikter. När det gäller konflikten mellan Kambodja och Thailand så har jag i flertalet artiklar inte bara använt mig av thailändska källor eftersom det då finns risk för att artiklarna blir för vinklade.

Ledare

Under ledare hittar du texter skrivna ur min egen synvinkel där jag även utrycker mina egna åsikter.

Analys

I de inlägg där där det enbart står analys försöker jag vara objektiv, även om det är svårt att få en analys objektiv. En analys är sällan helt objektiv. En analys behöver inte ens inom journalistisk etik vara objektiv. Egentligen finns det inga helt objektiva analyser. En dagstidning som Svenska Dagbladet analyserar ofta en politisk eller ekonomisk situation eller händelse på ett helt annat sätt än Aftonbladet.

Som sagt, de analyser som helt klart är präglade av mina åsikter finns under vinjetten ledare. Övriga analyser finns helt enkelt under analys.

När det gäller mina bakgrundsartiklar är mitt mål att vara objektiv.  Jag försöker så långt som möjligt hålla mig till fakta och om det är vissa fakta som du anser borde stå med som jag missat eller är felaktigt skriv till mig.

Bakgrund och historia

Historieskrivning, även kortare bakgrundsbeskrivningar, är alltid problematisk. Det finns ingen historieskrivning som är den andra lik.  Historieskrivningen om konflikten mellan Kambodja och Thailand ser helt olika ut i de båda länderna. En historieskrivning om de politiska konflikterna i Thailand skulle se helt olika ut om en supporter av den sittande regeringen skrev den än om en anhängare av oppositionen skrev den. Även när två objektiva historiker skriver om thailands politiska historia kommer historieskrivningarna inte se likadana ut.

Men som sagt, mitt syfte är att ge en så objektiv bakgrundsbeskrivning som möjligt.

Varmt välkomna till min nyhetssida!

/Lasse

De två identiska bilderna på statyn, som ibland kallas The Thai Guardian,  i loggan är hämtade från Thailand Pictures. Statyen finns utanför Wat Phra Kaeo i Bangkok.

Eftersom denna sida har inte uppdaterats på länge och jag inte vet när arbetet med den kommer att återupptas har jag letat efter någon annan sajt som kan ge dig bra thailändska nyheter på Svenska. Jag tror att Thailand-Idag är den bästa sajten för närvarande. Den verkar uppdateras dagligen med flera nyheter och artiklarna känns bra, men jag vet inte alls vilka som driver den och kan inte garantera kvaliteten på innehållet. Om du gärna läser nyheter på engelska rekommenderar jag annars Bangkok Post och The Thaiger (f.d. Phuket Gazette).

Om du behöver pengar för att finansiera din resa till Thailand kan du alltid hitta ett lån på Snabblan24.nu. Många av lånen som jämförs där är förvisso smslån och snabblån, men de flesta är faktiskt billiga privatlån, trots sajtens namn. Där hittar du även låneförmedlare, kontokrediter samt företagslån för dig som har eller funderar på ett starta en verksamhet.

När det gäller flygresor brukar jag söka efter sådana på Momondo, men även flygresor.se är bra. Ofta tittar jag även efter flygbiljetter direkt hos Norwegian eftersom de brukar ha billiga europaresor och deras långflyg är riktigt bekväma.

Epost: admin (at) nyheterthailand.se

2019-11-18

Leave a Reply

Your email address will not be published.