UDD oroade för militärkupp efter razzia på radiostationer

Efter att polisen stängt ner 13 närradiostationer med anknytning till UDD (rödskjortorna) växer oron för en annalkande militärkupp.

UDD:s ordförande Thida Thavornseth är säker på att Puea Thai kommer att vinna valet, om det blir ett val. Eftersom Puea Thai och UDD är hårt knutna till varandra så är militären och regeringen oroliga för att Puea Thai vid en valvinst kommer att gå till botten med våldet som inträffade mellan väpnade styrkor och demonstrerade rödskjortor förra året, tror Thida. En militärkupp skulle lösa det problemet för regeringen och militären.

Rödskjortorna är säkra på att tillslagen mot radiostationerna är ett sätt för regeringen att tysta deras röst. Natthawut Saikua, en UDD-ledare, tror att regeringen är rädd för UDD:s ökande popularitet och att de vill försvåra kommunikationen mellan rödskjortornas medlemmar.

En annan av UDD:s ledare, Shinawat Haboonpat, anser att razziorna mot stationerna var olagliga. Shinawat menar att det är dubbelmoral att polisen bara slår till mot rödskjortornas radiokanaler och inte mot radiostationer med anknytning till PAD och koalitionspartierna.

Den nationelle polischefen Wichean Potephosree förklarar att polisen hade bevis för att radiokanalerna opererade olagligt innan de slog till. Wichean hävdar att regeringen inte beordrat polisen att genomföra razziorna.

Rödskjortornas nedstängda radiostationer hade inget sändningstillstånd, men det finns cirka 7 000 närradiostationer i Thailand som sänder utan tillstånd.

Källor: Bangkok Post, The Nation

2011-04-29  17.20  UTC+7

Läs mer om razzian här.

This entry was posted in Nationella Nyheter and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.