Det är mycket ovanligt att man öppet diskuterar kungahuset i Thailand, så när PBS (Thailand Broadcasting Service) förra veckan sände en programserie i fem delar om lese majeste-lagarna blev det rabalder. Ultrarojalister ansåg att programserien skulle stoppas och efter ett hot om att samla hundratals demonstranter stoppades den sista delen i fredags. Efter hård kritik från andra håll och med hänvisning till yttrandefriheten sändes ändå den sista delen på måndagen trots att programmet riskerar att drabbas av de lese majeste-lagar som diskuterades.
Arga rojalister
Ultrarojalisterna anser att programserien mest var ett diskussionsforum för hur man ska göra sig av med demokratin trots att programmet mest innehöll en diskussion om huruvida lese majeste-lagarna behövs eller inte för att skydda kungahuset. Ironiskt nog riskerar nu programledarna, gästerna och andra inblandade att själva anklagas för lese majeste.
Programmet modererarades av TV-profilen Pinyo Traisuriyathamma och gästades av kända akademiker från Thammasat University, så det återstår att se om House panel on political development, media and public participation verkligen går så långt att de anklagar de iblandade för att ha brutit mot lese majeste.
Arméchefen mycket kritisk
Thailands arméchef Gen Prayuth Chan-ocha är mycket kritisk mot programserien eftersom han anser att det är fel tidpunkt att diskutera lese majeste-lagarna eftersom de politiska spänningarna i landet är stora. Gen Prayuth anser att lese-majeste-lagarna måste bevaras och att det är bättre att fokusera på allvarligare saker istället, som att förhindra rivaliserande studenter att attackera varandra och få ungdomar att sluta använda narkotika. Gen Prayuth förklarade också att om du inte känner dig bekväm i Thailand på grund av monarkin och de lagar som följer med den borde hitta någon annanstans att bo.
Läs mer här:
Ultra royalists’ threats forced Thai PBS to stop airing ‘Tob Jote’
Prayuth takes aim at TV monarchy debate
Lese majeste
Lese majeste. I kontstitutionens artikel 112 står det: ”Den som vanärar, förolämpar eller hotar Kungen, Drottningen, arvingar eller Regenten, ska straffas med fängelse i tre till femton år.”
Många som är kritiska mot lese majeste i Thailand är det för att de anser att lagen är för luddig och att den alltför ofta används i politiska syften, till exempel för att komma åt politiska motståndare.