Thaksin lovar lösa Thailands ekonomiska problem på 6 månader

I lördags samlades United front for democracy against Dictatorship (UDD), de så kallade ”rödskjortorna”, i Bangkok för att markera årsdagen för de första demonstrationerna mot regeringen i fjol.  50 000 rödskjortor samlades på Ratchadamnoen Klang Avenue, platsen där många demonstranter dog förra våren när de sammandrabbade med armén.

På lördagskvällen höll Thaksin Shinawatra ett tal, via en telefonuppkoppling från Dubai, för de 50 000 personer som samlats och han uppmanade dem att rösta på Puea Thai i nästa val. Puea Thai är det parti som idag går i samma spår som Thaksins Thai Rak Thai som upplöstes efter att Thaksin avsattes i en statskupp 2006. Thaksin sa att om Puea Thai vinner en storseger i valet kommer han att komma tillbaka till Thailand för att lösa landets problem och lovar att Thailand kommer att få en ekonomisk boom inom 6 månader.

Thaksin har sitt största stöd på den fattiga landsbygden i  Thailands norra och nordöstra delar, liksom i dessa regioners städer. Här dyrkas Thaksin nästan som en gud av vissa. När Thaksin kom till makten var det med hjälp av populistiska budskap och stöd till de fattiga på thailands landsbygd. I december 2007 hölls ett nytt demokratiskt val och det thaksinvänliga People Power Party vann,  men upplöstes på grund av korruption i december 2008. Domstolens beslut att lösa upp PPP skedde i samband med att ”gulskjortorna” (motståndare till Thaksin) bland annat ockuperade Bangkoks flygplats Suvarnabhumi  med kravet att PPP skulle upplösas.

Över 1 200 poliser övervakade lördagens samling, men inga incidenter inträffade.

 

This entry was posted in Bangkok, Nationella Nyheter, Politik, Val i Thailand 2011 and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.