Thaksin höll tal på massmötet

30 000 rödskjortor (UDD-anhängare) samlades vid demokratimonumentet i Bangkok på årsdagen för sammandrabbningarna mellan demonstranter och väpnade styrkor. 26 människor dog den dagen, 21 civila och 5 militärer. Massmötet bevakades av tusentals poliser, men inga våldsamheter förekom.

Självklart talade Thaksin Shinawatra, via ett videosamtal från Dubai, inför folkmassan. Thaksin sa att han hoppas på en seger i valet (för Puea Thai) så att han kan återvända till Thailand.

Thaksin är dömd till två års fängelse för korruption och även misstänkt för terrorism eftersom han gav sitt stöd åt förra årets proteser som utmynnade i ett blodbad.  Om Puea Thai vinner valet förväntar sig Thaksin att få amnesti.

Thaksin sa att han hoppas på ett rättvist val och att samtliga partier kommer att respektera valresultatet.  Han förklarade att rättvisa och demokrati snart kommer tillbaka till Thailand, liksom han själv.

UDD:s ordförande Thida Thavornseth berättade inför folkmassan att UDD kommer att fortsätta att hjälpa de avlidnas familjer och de som blev skadade under sammandrabbningarna.

– Vi kommer att ställa mördarna inför rätta, arbeta för en rättvis brottbekämpning och stödja alla politiska partier som slåss för demokratin, fortsatte Thida och förklarade att UDD kommer att stödja det parti som vinner valet och slåss mot de ”utomstående krafter” som försöker laborera med valresultatet.

Thida berättade också att UDD strävar efter att öka sitt medlemsantal och kämpar för att Thailand ska få en ny konstitution

Massmötet inleddes med en meritskapande ceremoni för de avlidna UDD-anhängarna och för nyhetsbyrån Reuters kameraman Hiroyuki Muramoto som också dog under sammandrabbningarna. Buddhistmunkar bad för de dödas andar och rödskjortornas ledare lade röda blommor platsen där demonstranter hade dött.

Soldatänkan Nicha Hiranburana skapade meriter för sin man och andra avlidna soldater.

–  Incidenten är en läxa för det thailändska samhället om att vi inte ska döda varandra. Det här är en av landets stora förluster då thailändare dödade thailändare. Romklao var en bra soldat och en bra människa. Många bra människor som han borde inte dö så här, berättade hon.

Massmötet som skulle pågå i två timmar vid lunchtid pågick långt inpå kvällen.

Källor: Bangkok Post, The nation

Läs mer om vilka UDD och Thaksin är här och om Thaksins politiska planer här.

Fotnot: Att “skapa meriter” (make merits) är centralt inom buddhismen. Det innebär att man utför goda handlingar för att få det bättre i nästa liv. Att ge munkar mat och kläder är ett sätt att skapa meriter. Att hedra de döda är också meritskapande. Alla så kallade goda eller korrekta handlingar är meritskapande.

2011-04-11  06.45 UTC+7

This entry was posted in Bangkok, Nationella Nyheter, Politik, Val i Thailand 2011 and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.