Thailand vill inte ha observatörer vid Preah Vihear

Kambodjas utrikesminister Hor Namhong är besviken över att Thailand avvisar förslaget om att ha utländska observatörer vid gränsen mellan Thailand och Kambodja.

–  Om Thailand verkligen vill ha vapenvila vid gränsen, varför tvekar de då att ta in indonesiska observatörer? Varje gång det är en väpnad konflikt anklagar de Kambodja för att ha startat striderna. Om så är fallet, varför inte acceptera Indonesien som medlare?

De retoriska frågorna ställde Hor Namhong till journalisterna vid ett ASEAN-möte i Jakarta igår.

I början av året ägde hårda strider mellan thailändska och kambodjanska trupper rum och flera soldater dog. Vid ett informellt möte den 22:a februari var Thailand och Kambodja överens om att ta hjälp av indonesiska observatörer. Observatörerna skulle övervaka den 4.6 kvadratkilometer stora ytan runt Preah Vihear, ett tempel som båda länderna gör anspråk på. Förra månaden förklarade Thailands militär att observatörerna inte är välkomna i området. Skälet till detta är att det är för farligt och det bara skulle komplicera saken.

Thailands utrikesminister Kasit Piromya förklarade att han i går kväll hade haft diskussioner med Indonesiens utrikesminister efter Hor Namhongs uttalande. Enligt Kasit är Thailand och Kambodja nu överens om att inte ha indonesiska observatörer i området.

Källa: Bangkok Post, The Nation

Fotnoter:

  • ASEAN står för Association of Southeast Asian Nations och är en geopolitisk och ekonomisk samarbetsorganisation i Sydostasien. ASEAN består av 10 länder: Indonesien, Thailand, Kambodja, Malaysia, Filippinerna, Singapore, Brunei, Burma (Myanmar), Laos och Vietnam.
  • ASEANS möte i Jakarta handlade i första hand om hjälp till det Tsunamidrabbade Japan.
  • Officiellt tillhör templet Preah Vihear Kambodja.

2011-04-10  17.05 UTC+7

This entry was posted in Nationella Nyheter and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.