Thailand kvar på USA:s svarta lista

Thailand finns fortfarande med på USA:s svarta lista över de länder som inte gjort tillräckligt för att förhindra spridning av upphovsskyddat material som till exempel film och musik.

På USA:s Priority Watch List befinner sig Thailand i gott sällskap med ytterligare elva länder, länder som Kina, Ryssland, Indien, Indonesien och Pakistan.

Den thailändska regeringen är besviken över att för fjärde året i rad befinna sig skamvrån.  Alongkorn Ponlaboot, ställföreträdande handelsminister, hävdar att Thailand gjort mycket för att stoppa spridningen av piratkopior. Förra året hade Thailand 4 851 rättsfall som hade med spridning upphovsskyddat material att göra.

–  Thailand har seriöst försökt att få bort produkter som bryter mot den immateriella äganderätten (Intellectual Property Right) från marknaden och har satt upp det på den nationella agendan för att visa att landet uppriktigt försöker hantera problemet, säger Alongkorn.

Förklaringen till att USA inte tar bort Thailand från listan är att Thailand fortfarande inte har infört en lag som förbjuder användning av videokameror på biografer. Dessutom saknas det viktiga lagar som kan användas mot de som sprider upphovsrättsskyddat material och piratkopior på internet.

De länder som hamnat på USA:s Priority Watch List får inte ta del av USA:s General System of Privileges, det vill säga Thailand går miste om visa skatteprivilegier i handeln med USA.

Ytterligare 29 länder finns dessutom med på USA:s andra svarta lista, The Watch List, men det är inte lika illa att befinna sig på den listan som på den prioriterade.

Källor: Bangkok Post, The nation

2011-05-04  21.10 UTC+7

This entry was posted in Nationella Nyheter and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.