Thailand förnekar användande av klusterbomber

CMC, Cluster Munition Coalition, fördömde Thailand för användande av klusterammunition mot Kambodja i februari. Två kambodjaner ska enligt CMC ha dödats av klusterammunitionen, vilket Thailands försvarsminister Prawit Wongsuwon bestämt förnekar.

Enligt CMC ska den thailändske ambassadören i Schweiz i tisdags bekräftat inför FN i Genève att Thailand använt klusterbomber under gränskonflikten med Kambodja. Thailands ambassadör ska ha sagt att klusterammunitionen användes i självförsvar. CMC påpekar att Thailand inte tillhör de 107 länder som har skrivit under konventionen mot användande av klusterammunition.

Försvarsminister Prawit förklarar att Thailand strikt har följt de internationella lagarna om ett förbud mot klusterammunition. Den thailändska armén har länge förnekat att de skulle ha använt ammunitionen.

Ambassadör Sihasak Phuangketkeow, förklarar att han har blivit missuppfattad. Han hade inför FN berättat att Thailand hade använt sig av ”Dual-purpose Improved Conventional Munitions” (DPICM) vilket inte klassas som klusterammunition. CMS hade, enligt Sihasak, försökt få honom att bekräfta att Thailand verkligen hade använt klusterammunition. Detta för sätta press på Thailand så att den thailändska regeringen undertecknar konventionen mot klusterammunition.

Sihasak hade förklarat för FN och CMC att eftersom klustervapnen utgör ett stort hot för civila försöker Thailands utrikesministerium få armén att skriva på konventionen. När det är gjort vill Thailand få hjälp med att förstöra ammunitionen.

Klusterammunition/klusterbomber avfyras från marken eller luften och öppnas innan de träffar sitt mål för att skicka iväg ett kluster av patroner /bomber i alla riktningar. Patronerna/bomberna riskerar att träffa civila som inte är mål för attacken. Dessutom är risken stor för att bomberna inte detonerar och blir liggande i åratal innan de exploderar. Civila riskerar att trampa på dem och barn misstar ofta bomberna för leksaker.

CMU är ett civilt nätverk som arbetar för ett förbud mot klusterammunition. Amnesty International, Human Rights Watch, Handicap International och svenska freds- och skiljedomsföreningen ingår i nätverket.

Källor: Cluster Munition Coalition, Bangkok Post

2011-04-08 UTC+7

This entry was posted in Nationella Nyheter and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.