Planer på kärnkraft bordläggs

Efter tsunamin i Japan och risken för härdsmälta på japanska kärnkraftverk meddelar en källa på energiministeriet i Thailand att premiärminister Abhisit Vejjajiva ställer sig tveksam till att bygga de planerande kärnkraftverken. Källan uppger att Abhisit nu vill bordlägga planerna på uppbyggnaden av kärnkraftverk till nästa val.

Thailand har i dagsläget ingen kärnkraft, men det är tänkt att fem kärnkraftverk ska stå klara mellan år 2020 och 2025. Thailand har redan utrett möjligheterna att utveckla kärnkraftverk och nästa steg är att anställa personal. Nu skjuts det upp på framtiden. Om kärnkraftsplanerna skrotas finns det en backup-plan som innebär att Thailand ska bygga 12 kolkraftverk och ett till gasverk för att kunna möta thailands energibehov i framtiden. Problemet med denna lösning är att kolkraftverk ger stort utsläpp av koldioxid och bidrar till den globala uppvärmningen.

International Atomic Energy Associaton (IAEA) ställer sig också tveksamma till utveckling av kärnkraft i Thailand i nuläget.

This entry was posted in kärnkraftsfrågan, Nationella Nyheter, Politik and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.