Armén och marinen undsätter södra Thailand

Den thailändska marinen har skickat sitt enda hangarfartyg och två fregatter för att undsätta öarna i södra Thailand. Hangarfartyget ska ha nått Koh Tao i förmiddags för att evakuera turister som befinner sig på ön.

Tusentals utländska och thailändska turister som har suttit fast på Koh Samui sedan i söndags, då flygplatsen stängde och färjetrafiken ställdes in, kommer idag att undsättas. Den thailändska flottans räddningsteam kommer idag att använda små båtar och helikoptrar för att ta de strandade turisterna till fartygen.

På Koh Samui finns många svenskar, 32 av dem har rest med Apollo. Ingen av dessa svenskar kommer att evakueras av den thailändska flottan eftersom inga av gästerna befinner sig i fara, enligt Apollos informationschef Kajsa Moström. 17 av svenskarna som rest med Apollo har missat sin hemresa. Enligt Apollo kommer svenskarna att flygas hem när flygtrafiken förhoppningsvis kommer igång under morgondagen.

Igår lyckades den marinkåren undsätta tre universitetsstudenter och en nio år gammal flicka från ön Koh Klaeb i Chumphonprovinsen.

Armen har satt upp flera hjälpcenter i södra Thailand. 2 800 byar med över 300 000 hushåll har drabbats hårt av ovädret och dödsiffran har stigit till 11 omkomna.

Premiärminister Abhisit Vejjajiva besöker idag översvämningsoffren i den mycket hårt drabbade provinsen Nakhon Si Thammarat tillsammans med en hjälpsändning med mat och andra förnödenheter.

Det thailändska kungahuset har skickat hjälpsändningar till de några av de mest utsatta områdena i södra Thailand: Surat Thani, Nakhon Si Thammarat och Phatthalung.

Huvudartikeln om översvämningskatastrofen i Thailand läser du om här.

 

This entry was posted in Nationella Nyheter, översvämningen, Södra Thailand and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.