Ligor säljer äkta pass med look-alike

I många år har personer smitit in i Thailand med falska pass. Eftersom Thailands migrationspolis ofta genomskådar förfalskningarna har de kriminella ligorna bytt strategi. Nu erbjuder gängen ett äkta pass med ett foto som är snarlikt köparen. Passen används av kriminella och folk som av andra anledningar vill ta sig i i Thailand utan att få sin identitet röjd.

Enligt Preecha Thimamontri , chef på immigrationsavdelning 2, agerar ligorna som modellagenturer. De fotograferar och arkiverar massor av fotografier av personer som är villiga att sälja sina pass.

Om passköparen inte liknar någon i arkivet ger sig ligan ut och letar efter en ”look-alike”. När de hittar en person som liknar kunden försöker ligan fundera ut ett sätt att stjäla deras pass alternativt köpa det. Om ”offret” inte har ett pass försöker ligan övertyga personer att ansöka om ett pass och sälja det.

Den nya metoden med äkta pass istället för falska pass är kostsam, men föredras ändå passköparna eftersom äkta pass är säkrare än falska.

En till två personer i månaden arresteras med äkta pass. Preecha säger att de grep en resenär som hade plastikopererat sig för att mer likna bilden i passet. De kriminella gängen kommer huvudsakligen från Sydasien, Sydamerika och Sydafrika och passen är oftast utfärdade i Australien och Skandinavien.

Immigrationskontorens tjänstemän i Thailand lär sig hur de ska observera ögon, näsa, mun, öron och ansiktsform. Framför allt öronen är svåra att plastikoperera, förklarar Preecha.

Immigrationstjänstemannen Kemanat Leekaewsai förklarar att det inte är så lätt att veta om en resenär verkligen är samma person som uppges i passet. Det är många som inte liknar sitt passfoto.

Från  1 oktober 2010 till 31 mars i år greps 39 personer med falska pass eller äkta pass som inte var deras egna. Under samma period blev nästan 3 500 personer, huvudsakligen från Sydasien, förbjudna att resa in i Thailand.

Källa: Bangkok Posts pappersupplaga

2011-04-11  17.00 UTC+7

This entry was posted in Nationella Nyheter and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.