Bangkok känsligt för jordskalv

Jordskalvet i Burma, som kändes ända till Bangkok, är en påminnelse om Thailands utsatthet för seismologiska aktiviteter. Bangkok ligger i riskzonen eftersom huvudstaden bara ligger 20 mil från Kanchanaburi och 80 mil från Chiang Mai där jordskalvsriskerna är stora.  Enligt seismologen Pennung Warnitchai, verksam vid Asian Institute of Technology, har studier  visat att det i dessa områden mycket väl kan inträffa jordskalv med samma magnitud som i Burma.

Alla bostäder i Thailand som är högre än 23 meter eller som täcker en yta på minst 10 000 kvadratmeter ska sedan 2007 vara byggda så att de klarar ett jordskalv med magnituden 5 på richterskalan eller mer. Problemet är att de flesta stora byggnader, inte minst i Bangkok, är byggda innan 2007. Departementet för statsplanering har redan utformat en förordning gällande byggnader som är byggda innan 2007 och hur de kan göras säkrare. Skattelättnader erbjuds de ägare som stärker sina byggnader så att de kan stå emot ett jordskalv.

Bangkoks guvenör, Pornthep Techapaiboon, meddelade att inte någon av de 12 högsta byggnaderna i Bangkok fick skador efter jordskalvet i torsdags. Pornthep varnade emellertid för att det finns fler än 2 700 byggnader i Bangkok som är fem meter eller högre som alla är sårbara för framtida jordskalv.

 

This entry was posted in Nationella Nyheter and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.