Abhisit satsar 500 miljarder på militären

Den sittande regeringen i Thailand, demokraterna, får kritik för sitt tidigare beslut att satsa 500 miljarder baht på militären under en tioårsperiod. Storsatsningen syftar till att stärka den militär som stöder den nuvarande regeringen, hävdar kritiker.

Beslutet är inte nytt, men blev åter igen en het potatis när premiärminister Abhisit Vejjajiva nyligen godkände en upphandling av sex ubåtar från tyskland, med en kostnad på 7.7 miljarder baht. Thailands försvarminister Prawit Wondsuwon och marinens högste befälhavare Kamthorn Pumhiran är nöjda med Abhisits beslut. Inköpet är ett led i en moderniseringsprocess av den thailändska flottan, uppger en källa inom ”The Royal Thai Navy”. Eftersom Thailand aldrig tidigare har haft en ubåtsflotta anses inköpet av 30 år gamla ubåtar som en modernisering.

Regeringens massiva stöd till militären har kritiserats för att favorisera och belöna en militär som oavbrutet stöder den sittande regeringen. Surachart Bamrungsuk, föreläsare vid statsvetenskapliga institutionen på Chulalongkorn Universitetet, anser att en sådan stor militär utgift i en tid av ekonomisk osäkerhet inte är försvarbar. Surachart menar att upphandlingen av ubåtarna är ett populistiskt beslut att få röster från militären i nästa val.

Vissa kritiker menar att Abhisit storsatsning på militären är ett sätt för Abhistit att räkna med militärens stöd för den sittande regeringen om nästa val slutar i kaos. Militären har hjälpt demokraterna förr och militären kommer förmodligen att göra det igen om de anser att det är vad som krävs för att hålla ordning i landet.

 

This entry was posted in Nationella Nyheter, Politik and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.