29 döda i trafiken på songkran-veckans första dag

I måndags omkom 29 personer i trafiken och 400 skadades. Ungefär en tredjedel av olyckorna orsakades av alkoholverkade trafikanter och i över 80 procent av fallen var motorcyklar inblandade.

En trafiksäkerhetskampanj pågår i sju dagar under och kring Songkran. Dessa sju dagar benämns i Thailand som Songkrans ”Sju farliga dagar” och den inleddes igår. Polisen genomför ovanligt många trafikkontroller i landet och har öppnat extra vägfiler för få trafiken att flyta bättre.  Noggranna drog- och alkoholkontroller genomförs också, framför allt på busschaufförer som kör längre sträckor.

Polisen försöker också via information få trafikanterna att köra mer ansvarfullt. I Ubon Ratchathani deltog polisen i en motorcykelparad för att främja användandet av hjälm och allmänna trafikregler.

Målet med trafiksäkerhetskampanjen är minska olyckorna gentemot förra årets nyårsfirande. Trots att 29 personer omkom under årets första kampanjdag är polisen rätt nöjda. Förra året omkom 45 personer på den första dagen av Songkrans sju farliga dagar. Efter veckans två första dagar rapporteras 59 omkomna och nästan tusen skadade i trafiken.

Det nya årets firande börjar idag. Songkran pågår i tre dagar.

Källor: Road Safety Center Thailand, The Nation

2011-04-13  05.20 UTC+7

 

This entry was posted in Nationella Nyheter and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.