10 års fängelse för att ha förolämpat kungahuset

Thanthawut Taweewarodomkul, webmaster för en regeringskritisk hemsida har dömts till 10 års fängelse för ”lese mejeste”, den lag som inte tillåter folk att förolämpa kungahuset. Thanthawut anses ha förolämpat kungahuset i mars förra året. Domstolen tillämpade artikel 112 där innebär att den som nedvärderar, förolämpar eller hotar kungahuset ska straffas med 3 till 15 års fängelse. Ytterligare tre år fängelse får Thanthawut för att brutit mot datorbrottslagen.

Thanthawut var webmaster för en hemsida som stödde United front for Democracy against Dictatorships (UDD), de så kallade rödskjortorna, vilka demonstrerade mot dagens regeringen som de anser är illegitim. Dagens regering tog över efter att den folkvalda regeringen People’s Power Party (PPP) upplöstes av domstolen på grund av korruption. UDD anser att domslutet snarare hade med PPP:s motståndares protester, och ockupering av bland annat Bangkoks flygplats Suvarnabhumi, att göra.

Thathawuts straff kan också ses i ljuset av den thailändska regeringens censur av tusentals regeringskritiska hemsidor. Thathawut drev således en hemsida som stödde UDD innan protesterna fick ett blodigt slut i Bangkok i april förra året.

Läs mer om rödskjortornas sammankomst i Bangkok i helgen här.

This entry was posted in Nationella Nyheter and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.