1 år efter samman- drabbningarna i Bangkok: skyldiga går fria

Ett år efter att militären slog till mot rödskjortornas demonstrationer i Bangkok är såren fortfarande inte läkta. 26 människor dog den dagen, 21 civila och 5 militärer. Totalt dog 92 personer, varav 11 militärer, under sammandrabbningarna.

Fortfarande har anhöriga till offren inte fått veta vilka som är skyldiga och ingen har ställts inför rätta. Department of Investigation utreder fortfarande dödsfallen, men inte alla dödsfall.

Sköts till döds i dagljus – men ingen utredning

Kriengkrai Khamnoi blev skjuten till döds mitt på dagen när militären slog till mot demonstranterna. Han blev 23 år gammal. Kriengkrai finns inte med på Department of Investigations lista över fall som ska utredas.

Hans syster Thankamol Khamnoi är frustrerad över detta. Hon undrar hur Department of Investigation resonerar när de anser att broderns död inte var ett reslutat av militärens kraftåtgärder.

– Hur kunde det inte vara ett resultat av militärens krafttag när han sköts ner i fullt dagsljus?” säger hon till Bangkok Post.

Kriengkrais familj har fått 400 000 baht från arbetsministeriet, 50 000 baht från Royal Household Bureau, 100 000 baht från thailands före detta premiärminister Somchai Wongsawat, 100 000 baht från justitieministeriet samt 50 000 baht från rödskjortorna i ersättning.

Det här är stora summor pengar för många familjer i Thailand, men det ger inte föräldrarna sin ende son tillbaka. Troligtvis kommer de inte heller att få reda på vem som egentligen är skyldig.

Många anhöriga har inte fått upprättelse

Det finns fler anhöriga som hoppas på rättvisa och att de skyldiga ska ställas inför rätta. Familjerna till två omkomna demonstranter behöll deras kroppar ända fram till förra veckan då de kremerades. Anledningen till att de väntade så länge var hoppet om att det skulle vara till hjälp för en kommande utredning, men inget hände.

Det är just frustrationen över att ”inget händer” som har fått anhöriga till 15 omkomna demonstranter att bestämma sig för att, tillsammans med en demonstrant som skadades i demonstrationerna förra året, driva ett civilrättsligt mål mot finansministeriet, försvarsministeriet och militären. De får stöd av 111 Thai Rak Thai Foundation och kräver 39.8 miljoner baht i kompensation för de som dog och skadades under demonstrationerna.

Tiotusentals demonstranter samlades i Bangkok idag för att påminna om händelserna. Vid den här artikelns publicering har det inte rapporterats om några oroligheter i Bangkok. En artikel om massmötet läggs upp här på sidan under kvällen eller morgondagen.

Läs mer om vilka rödskjortorna är här.

Fotnot: 111 Thai Rak Thai Foundation är en stiftelse uppkallad efter de 111 ledmöter som 2007 förbjöds att delta i thailändsk politik i fem år efter militärkuppen 2006. I stiftelsen ingår f.d politiker som inte längre får delta i thailändsk politik.

2011-04-10  19.20 UTC+7

 

This entry was posted in Bangkok, Nationella Nyheter and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.