Tusentals lokalinvånare avskurna från omvärlden

Tusentals invånare i Thailands södra provinser är isolerade eftersom vägarna är översvämmade och många broar är förstörda. Räddningsaktioner genomförs därför med hjälp av helikoptrar.

I går tog sig två arméhelikoptrar av modellen Chinook CH-47 ut till isolerade byar i  Nop Phi Thamför att evakuera byborna, men många invånare vägrade lämna sina hem. I Moo 6 village var det bara tre personer med hälsoproblem som ville följa med räddningshelikoptrarna. Femtio invånare tvingades då in i helikoptrarna eftersom marken under deras hus började erodera. Hundratals invånare i Nop Phi Tham, ett distrikt i provinsen Nakhon Si Thammarat, är helt isolerade från omvärlden.

Nakhon Si Thammarat har hittills evakuerat 20 000 invånare, men problemet med bybor som vägrar lämna sina hem är stort. Myndigheternas planer på att evakuera alla utsatta invånare har därför att ändrats. Mat, vatten och elgeneratorer levereras till de invånare som vägrar lämna sina hem.

Provinsen Surat Thani är tillsammans med Nakhon Si Thammarat den hårdast drabbade provinsen.  Surat Thanis guvenör Theerayuth Iamtrakul förklarar att översvämningen i Surat Thani är den värsta på 50 år. Theerayuth har begärt tre chinookhelikoptrar för att hjälpa tiotusentals invånare som bor i de fyra distrikt som ligger under vatten.

Chinookhelikoptrarna är av det större slaget och har 60 sittplatser. Även hundratals roddbåtar levererar förnödenheter till de utsatta områdena.

 

This entry was posted in översvämningen, Södra Thailand and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.