Stora hjälpinstatser i södra Thailand

Översvämningskatastrofen är inte över. Stora landområden södra Thailand är fortfarande översvämmade och infrastukturen är söndertrasad. The National Disaster Warning Centre varnar invånarna för att fler jordskred kan äga rum under de närmaste två dagarna.

Armén arbetar för fullt i de nio utsatta provinserna. Minst 10 000 soldater i den thailändska armén verkar som hjälparbetare i de drabbade områdena, berättade Surasak Kanjanarat, stabschefens arméassistent för civila angelägenheter, igår.

Arméchefen Prayuth Chan-ocha meddelade på måndagen att armén har satt upp ett hjälpcenter vardera i samtliga nio provinser, men det är inte meningen att armén ska utföra samma arbete som de civila hjälparbetarna på platser där båda verkar.

Armén har också många läkarteam runt om i södra Thailand. Det är emellertid svårt för armén att ta sig fram till alla drabbade områden eftersom många broar är raserade och vägarna svårt skadade. Ingenjörsenheten är fullt upptagen med att reparera skadade boar och få ordning på vattensystemet.

Flygvapnet transporterar nödvändig utrustning till katastrofområdena och fortsätter att evakuera invånare till högre mark.

Den thailändska flottan har ansvaret för restaurering på öarna och i kustområdena.

Den thailändska regeringen lägger 4.4 miljarder baht på översvämningsoffren i södra Thailand, meddelade Sathit Wongnongtoey vid regeringskansliet igår. 2.8 miljarder går till de 580 000 hushåll som har förstörts eller skadats av översvämningen. De återstående 1.6 miljarderna går till utsatta jordbrukare.

Paijit Warachit, sekreterare vid häsloministeriet, påstod att 51 personer har bekräftats omkomna i katastrofen, 21 i Nakhon Si Thammarat, 10 i Surat Thani, 9 i Krabi, 6 i Phattalung, 2 i Chumphon, 2 i Trang and 1 i Phangnga. National Flood Relief Coordination Centre har vid skrivande stund inte bekräftat siffrorna.

2011-04-04 21.30 UTC+7

This entry was posted in översvämningen, Södra Thailand and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.