Svåra översvämningar fortsätter drabba södra Thailand

Stora delar av södra Thailand är förklarade som katastrofzoner på grund av översvämningarna.

Öarna i den södra delen av den thailändska golfen är nu helt isolerade från fastlandet. På Koh Samui är både flyg- och båttrafiken inställd på grund av det hårda vädret och översvämningarna. Myndigheterna på Koh Samui har evakuerat folk till högt belägna tempel efter att störtfloder drabbat lägre landområden och raserat vägar. Major Ramnet Chaiwang vid den thailändska flottan förklarar att Koh Samui upplever de värsta översvämningarna på tio år.

I mars och april är det fortfarande högsäsong för turismen på Koh Samui och tusentals turister befinner sig på ön. Koh Samui beräknas förlora 100 miljoner baht om dagen i förlorade intäkter relaterade till turismen. 600 turister som i måndags skulle ha lämnat Koh Samui är kvar på ön och på tisdagen var flygplatsen fortfarande stängd.

Den thailändska flottan kommer att undsätta Koh Samui, Koh Pha Ngan och Kho Tao tidigt på onsdags morgonen.

Rapporterna om läget i Thailand är många:

Minst en miljon människor har drabbats hårt av översvämningarna och minst sju personer har hittills omkommit.

Tågtrafiken till de södra delarna av thailand är inställd.

I Surat Thani rapporteras vattennivån vara tre meter hög i vissa områden och 3000 hushåll är isolerade i vattenmassorna.

I provinsen Narathiwat är 90 % av landområdet översvämmat.

I Phatthalung har folk evakuerats från områden som löper stor risk för jordskred.

Nakhon Sri Thammarat är en av de värst drabbade provinserna. Hela provinsen förklarad som katastrofzon  och vattennivån är en meter hög i många delar av Nakhon Sri Thammarat. Flygplatsen är fortfarande stängd. (Läs mer om översvämningen i Nakhon Sri Thammarat här.)

Thailands hälsominister Jurin Laksanawisit meddelar att minst 10 sjukhus i södra Thailand har utsatts för översvämningar. Sjukhusdirektören Kitti Rattanasombat på Sala Hospital säger att Nakhon Sri Thammarat upplever de värsta översvämningarna på 30 år.

Thailands National Disaster Warning Centre har nu gått ut med en varning till folk som befinner sig i södra Thailand.

Platser som centret varnar är: Phuket, Krabi, , Satun,  Krabi,  Phang Nga, Ranong, Narathiwat, Pattani, Yala och Songkhla.

Följande platser är också varnade, men också förklarade som katastrofzoner: Chumphon, Trang, Surat Thani, Nakhon Si Thammarat och Phatthalung.

Regnstormarna väntas att fortsätta de närmaste dagarna.

Läs mer om evakueringen av strandade turister på Koh Samui här och om jordskreden i Krabi här.

This entry was posted in översvämningen, Södra Thailand and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.