Kaotiskt när turister lämnar Koh Samui – fler öar evakueras

Thai Airways och Bangkok Airways har återupptagit flygningarna till och från Koh Samui.  Redan igår lyckades de båda flygbolagen transportera 2 000 respektive 600 passagerare från Koh Samui.

Det var kaotiska scener som utspelades på Samui International Airport när folk försökte få tag i flygbiljetter. Trängseln var enorm och stämningen irriterad. Flygplatspersonalen blev utskälld av upprörda turister.

Många resenärer är frustrerade över att de har tvingats att uppsöka flygplatsen dagligen, vilket inte är lätt då vägarna är översvämmade, för att få information. Hundratals resenärer har därför spenderat flera dagar på flygplatsen i väntan på att flygtrafiken skulle återupptas. Nu när flygen börjat gå igen är det fortfarande många som inte har fått tag i en biljett.

Många turister har också evakuerats med hjälp av Thailands flotta, The Royal Thai Navy.

De flesta som befinner sig på Koh Samui är evakuerade till högre mark och nästan alla hotell, restauranger och närbutiker efter Chaweng Beach Road är stängda.

Den thailänska flottan hjälper även nödställda på andra öar i den thailändska golfen.  Igår  hämtade flottan 600 personer som befann sig på ön Koh Tao med hjälp av helikoptrar och snabba gummibåtar. De evakuerade fördes sedan vidare med hangarfartyget HTMS Chakri Naruebet till Bang Saphan. HTMS Chakri Naruebet kommer att fortsätta att evakuera strandsatta resenärer. Chartrade båtar evakuerade 500 turister som var strandade på ön Turatao.

Thailands hälsominister Jurin Laksanawisit har begärt 20 extra räddningabåtar till Surat Thani och igår skickades en helikopter frö att hämta tre allvarligt skadade patienter på Koh Pha Ngans sjukhus.

Det är för närvarande omöjligt att överblicka hela katastrofens omfattning i södra Thailand. I stora delar av södra Thailand är det svårt att ta sig fram eftersom vägarna är översvämmade och telekommunikationen inte alltid fungerar.

 

This entry was posted in översvämningen, Södra Thailand and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.