Blodig lördag i södra Thailand

Det var en våldsam dag i de sydligaste delarna av Thailand igår. Åtta människor dog och femton skadades i tre attacker i de tre provinserna Pattani, Yala och Narathiwat.

Pattani: En bomb smällde av nära en fotbollsplan där poliser från Kapho polisstation hade parkerat sina fordon. Poliserna skulle delta i en fotbollsmatch mot lokala tjänstemän, ett arrangemang som ingick i en antidrogkampanj. Den hemgjorda bomben detonerades med mobiltelefon och fyra poliser dödades och tretton skadades. Dådet skedde i tambon Plong Hoi i distriktet Kapho.

Yala: En halvtimme senare exploderade en vägbomb som dödade tre och sårade två soldater som patrullerade vid tambon Tha Thong i distriktet Raman. Två soldater klarade sig. Bomben som beräknas ha vägt tjugo kilo orsakade en tre meter bred krater.

Efter explosionen blev soldaterna beskjutna från buskarna intill vägen och besvarade elden. Angriparna flydde.

Narathiwat: Adbul-arsi Leumae, ordförande för administrationen i tambon Ra-ngae, blev beskjuten i sin pickup när han var på väg hem av fyra män på två motorcyklar. Adbul-aris bil kraschade in i en vägdelare och en av angriparna gick fram till honom och sköt honom i huvudet.

Separatism

Dåden har förmodligen med separatism att göra. I provinserna Pattani, Yala och Narathiwat är de flesta invånarna muslimer och talar en dialekt av malay, Yawi.  Kulturellt och historiskt har dessa provinser mer gemensamt med Malaysia än Thailand vilket gjort att separatister vill att dessa provinser ska bryta sig ur Thailand.

Dessa tre provinser utgör regionen Pattani, eller Greater Pattani, tillsammans med delar av Songkhla.

I regionen Pattani finns det både invånare som vill bryta sig ur Thailand och de som inte vill. Andra vill att provinserna ska få ökad autonomitet.

Sedan åratal tillbaka har det varit oroligt i de sydligaste delarna av Thailand och över 4 000 människor har dött i oroligheterna.

Källor: The nation, Bangkok Post, samt boken Thai South and Malay North av Michael J. Montesano och Patrick Jory

Fotnoter:

På malay stavas Pattani med ett ”t”, dvs Patani och dialekten Yawi stavas Jawi.

En utförlig bakgrundsartikel om oroligheterna i regionen Pattani kommer vid ett senare tillfälle att läggas upp på sajten.

2011-05-08  16.15 UTC+7

 

This entry was posted in Södra Thailand and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.