Mystiska dödsfall i Chiang Mai – Thailand ber WHO om hjälp.

I februari avled fyra personer som bott på samma hotell i Chiang Mai, en 47-årig thailändsk turistguide, ett äldre engelskt par och en ung kvinna från Nya Zeeland.

Turistguiden hade checkat in på hotellet den 2 februari och hittades död på hotellrummets toalett dagen efter. Tre unga kvinnor från Nya Zeeland, som hade checkat in på hotellet samma dag som turistguiden, fördes till sjukhus samma dag som guiden avled. Kvinnorna var illamående och kräktes. En av kvinnorna avled några dagar senare. Den 9 mars checkade det äldre paret in på samma hotell . När paret inte dök upp när de skulle checka ut tog sig personalen in i deras hotellrum där paret hittades döda.

Ganska tidigt avfärdade polisen misstankarna om att hotellägaren eller personalen skulle vara inblandade i en mordhärva och det verkade mer sannolikt att offren drabbats av matförgiftning. Nu har ett virus hittats i kvinnan från Nya Zeeland. Viruset, ett coxsackie-B-virus, kan komma från mat men kan också spridas från person till person. Detta virus är mycket ovanligt i Thailand och det oroar smittskyddsdepartementet som förvisso insisterar att dödsfallen inte alls behöver ha något med detta virus att göra. Departementet har även bett WHO om hjälp för att undersöka saken.

I onsdags förra veckan knöts ett annat dödsfall till utredningen. En kvinna som bott på ett annat hotell i samma område hade avlidit på liknande sätt. Innan hon dog uppgav hon att kände sig på samma sätt som vid matförgiftning, men obduktionen visade att kvinnan även led av en inflammation i hjärtmuskeln. Prover från kvinnans kropp har tagits, bland annat för att se om hon bar på samma virus som kvinnan från Nya Zeeland. Provsvar väntas inom en månad.

De thailändska myndigheterna är oroade att dödsfallen ska påverka turismen i Chiang Mai i ett läge då turismen att precis ha återhämtat sig från förra årets politiska turbulens.

 

This entry was posted in Chiang Mai and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.