37 döda i brand i flyktinglägret Baan Mae Surin

Flyktinglägret Baan Mae Surin drabbades av en våldsam brand under fredagen vilket resulterade i minst 62 döda och flera skadade och 400 familjer står nu utan hem. Många av de som omkom i branden ska enligt den thailändska militären ha legat på flyktinglägrets sjukhus och eftersom branden spreds så fort hann de inte ut i tid. Flyktinglägret ligger i Mae Hong Song väster om Chiang Mai och befolkas av 3700 Karenflyktingar från Burma.

Efter branden skickade FN:s flyktingorgan UNHCR ut två team med räddningsarbetare som försåg flyktingarna med 800 tält och idag besökte Mae Hong Sons guvernör Naruemol Palwat lägret då även kläder delades ut.  Guvernören diskuterade även med FN och flyktinglägrets ansvariga om hur de ytterligare kan hjälpa flyktingarna.

Brandorsaken är inte fastställd men myndigheterna tror att branden uppkom i samband med matlagning.

Läs mer:

Camp blaze death toll rises to 62

UNHCR provides 800 tents to help Karen refugees

Uppdatering 25 mars:

2300 personer förlorade sina hem i branden men flyktinglägret kommer att byggas upp igen på samma plats. Myndigheterna uppger att 37 människor omkom och inte 62 som Bangkok Post skrev tidigare. Utredarna tror inte längre att branden uppkom i samband med matlagning utan startade som en skogsbrand.

Camp to be rebuilt, death toll at 37

This entry was posted in Chiang Mai and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.